Livstecken och inredningsrepotaget
Hej på er! Måste först och främst tacka för era krya på er kommentarer, det värmer! Faran är förhoppningsvis över för våran del i år, även om det troligen var svininfluensan och sambon inte kom ihåg att han någonsin varit så sjuk som han var, så behövde vi aldrig uppsöka sjukhuset. Bara mycket vila och isolering några veckor. (Nej, det var inte kul!)

Nog om det, skolan känns jättebra och i helgen har jag faktiskt inte känt något behov av att plugga. De två kurserna vi läser nu handlar om att skriva text (jätte rolig kurs!) samt XML och content managemnet, mindre kul kurs men intressant har alltid funderat på nyttan med xml och nu förstår jag.

Måste säga att högskolan I Borås är toppen på det här med distansstudier, bra föreläsningsmaterial och kontakten mellan studenter och lärare är på topp (mellan studenterna också naturligtvis). Rekommenderar programmet alla gånger:)

Idag har jag gjort en pdf med den intervjun som publicerades i SN med mig i början av året. När jag köpte Adobe CS4 fick jag även med fullversionen av Adobe acrobat, vilket är supersmidigt. Jag la upp bilder på uppslaget med jag tror inte att det gick någe vidare att läsa därifrån, så ni som är nyfikna kan läsa om intervjun här!

Ha en trevlig vecka!

Miljöbeskrivning och svininfluensan

Detta blir mitt första och kanske mitt sista inlägg, helt utan bilder. Historiskt.

Men meningen är att man ska se en inre bild av platsen som jag beskriver i texten under, vilken är den första texten jag skrivet för kursen Textproduktion 1. Det är roligt att skriva, en gammal hobby som jag har återupptäckt i och med denna kurs!

Här hemma härjar svininfluensan (antagligen) och jag har flyttat ut till kontoret, sambon hade feber på 39.9 grader inatt, läskigt! Så här långt har det aldrig gått mellan pussar, super konstigt :-/

Nog om detta, här är texten!

 

Tillfälligt upptorkade löv blåser över torget i småstadens centrum. En solig höstdag har lockat ut folket i den svagt bensindoftande luften. Bilar med endast mänsklig last avlöser lastbilar med olika varutransporter. Det är ett torg med parkeringsrutor i dess mitt men många verkar ha parkerat där det finns plats. Trafiken syns, hörs och känns påtaglig.

De få byggnader som kantar torget är de som är nödvändiga för livets uppehälle i dagens småstad. Där finns den obligatoriska matbutiken, det nedgångna gatuköket, det uppfräschade kommunhuset och den överbelastade arbetsförmedlingen. I direkt kontrast till varandra finns vårdcentralen och systembolaget.

På de attraktivaste bänkarna sitter några berusade människor. De passerande till synes nyktra människorna undviker att titta eller att gå för nära den högljudda gruppen. Det är som om en ogenomträngbar bubbla omsluter de druckna. Ibland går de på ostadiga ben mot systembolaget för en påtår. När de är nära känner man lukten av sprit, nikotin och ensamhet.

Den största delen av människorna är på väg någonstans med sina ärenden. Det finns kvinnor som verkar mer målmedvetna än andra, deras klackar ekar ljudligt över hela torget när de går. Andra är äldre och har endast sin rullator till sällskap. I några av korgarna står det en matkasse med mat nog för en.

 


 

Någon som känner igen sig?

Om det blir väldigt glest mellan blogginläggen så är det troligen att jag åkt på influensan jag med, är inte vaccinerad nämligen.

:D Ha en trevlig helg!

Tisdagstema - SjälvporträttTycker att det enda kortet som passade för ett självporträtt måste innehålla två av mina fundamentala styrkor: 1, Jag är inte rädd för att använda färg och 2, jag ser ut som Lilla My när jag har mitt hår uppe i knut.

Ser ni det?

Är fakstikt inte jag som tagit bilden dock, mina händer är som ni ser upptagna med annat, så det får ni ha överseende med! De snygga arbetsbyxorna är ganska för stora och har en permanent plats i min målar utstyrsel och vem vet, kanske åker de fram snart igen? Tack för alla som har röstat, det är jätte roligt att bara att ha blivit utvald.

Hur den gröna väggen i studentlyan jag hjälpte en vän att måla ser ni här.

Fler varianter av tisdagens tema här:

Mitt kontor finalist i målaövertapeten.nu

Copyright Hanna Sikter

 

Efter en rolig och givande dag i Skövde med shopping, familj och vänner så kom jag hem och fick även en trevlig överraskning, nämligen att mitt kontor blivit utvald till finalist i tävlingen som hålls på målaövertapeten.nu! Fram till den 10 december pågår röstningen.

Priset är 10 000 kr i färg eller hantverkare, om ni röstar fram mitt bidrag (nr 4) så utlovas många kreativa och FÄRGGLADA inlägg!

Här har ni flera inlägg ifrån kontoret/gästrummet

Ha en riktigt toppen helg, och tack för att just Du tittar förbi:D

Tisdagstema - Belysning

Copyright Hanna SikterVeckans tema är belysning. Här ovan foto på en sprakande brasa från sommaren då vi firade vår 2 års dag genom att åka ut och campa på en liten ö, hittade ett perfekt ställe där vi hade en privat sandstrand på 7-8 meter som vi förstås tog ett kallt morgondopp ifrån;)

Fler bidrag här:

Illustrationer med photoshop

Copyright Hanna Sikter


En del förfrågningar om hur jag gör mina popart liknande bilder har kommit in, tänkte dela med mig om hur man kan göra dessa själv i photoshop. Notera att detta är ett första steg där resultatet blir som en svart/vit teckning.

Jag utgår ifrån att ni som vill försöka er på detta inte är nybörjare i photoshop utan förstår sig på framför allt pen tool. Om man vill ha ett riktigt bra resultat så får man räkna med att det tar några timmar för varje bild, men det är inte fråga om att rita på fri hand utan att följa linjerna i fotografiet så alla kan lyckas bra med detta efter lite övning!

Om ni försöker er på detta skulle det vara kul att se era verk så hör av er! Om det finns mer intresse att lära sig färglägga osv så kanske det kommer något mer inlägg.


Copyright Hanna Sikter


Steg 1: Valet av foto är a och o. Välj ett motiv med rena linjer som syns tydligt. Du kan om du vill klippa bort allt onödigt runtomkring med pentool.

Lägg på ett nytt lager ovanpå och fyll detta med vit färg och gör det osynligt. Lägg på ett nytt tomt lager och ge det namnet "linjer" det är detta lager vi ska jobba i.

Steg 2: Nu skall vi ställa in brush tool, välj en hård rund pensel och gå in på inställningarna. Ställ in brush tip shape och shape dynamics så att det blir som bilderna nedan
Nu byter du ifrån brush tool till pen tool och börjar följa linjer, glöm inte bort att byta storlek när du går runt i bilden, vissa saker som mun eller näsa gör sig bättre när de inte är så stark markerade men när du målar saker som konturer så kan du gott dra upp storleken något. Varje gång du behöver ändra storleken går du till brush tool och gör detta och byter sedan tillbaka till pen tool.

Gör brukar göra många korta streck hellre än långa, så här går det till

Gör ett streck med pen tool, eller en path som det kallas i photoshop.Höger klicka och välj stroke pathSe till att brush är vald i fönstret som poppar upp


Resultatet blir som så, glöm inte att höger klicka och delete path(se bilden över denna) innan du börjar med en ny linje

Steg 3: När du är klar med alla linjer aktiverar du det vita lagret mellan dina linjer och fotografiet. Färdigt.

Den översta bilden är faktiskt den första som jag prövade med att använda denna teknik på, och redan på första försöket fastnande jag för detta, väldigt roligt! Jag har även gjort dessa teckningar på samma sätt:Ha en toppen vecka! och synpunkter på detta inlägg tas gärna emot, om något var krångligt osv:)